Eén tegen allen, allen tegen vallen!

Vandaag start de 12e editie van de Week van de Valpreventie (24-30 april), die dit jaar in teken staat van het belang van bewegen, waaronder wandelen.

Deze week is bedoeld om ouderen, hun familie en gezondheids- en welzijnswerkers te informeren. Één op drie thuiswonende en één op de twee bewoners van woonzorgcentra valt jaarlijks. Naast lichamelijke schade gaan vallen ook gepaard met depressie, valangst, sociale isolatie en hoge zorgkosten.

Een aantal tips en tricks om het vallen te beperken:

  1. Voldoende beweging: Een actieve levensstijl verhindert afname van evenwicht, mobiliteit en/of spierkracht en beschermt je dus tegen vallen.
  2. Gezonde voeding: calcium en eiwitrijke voeding, zoals zuivelproducten en voldoende vitamine D houden je spieren en beenderen sterk. Gezond en gevarieerd eten vermindert zo het risico op vallen.
  3. Aangepaste woning: Ben je al slechter ter been? Maak de nodige aanpassingen in de woonomgeving, zoals leuningen plaatsen of extra verlichting. De meeste mensen vallen namelijk in de woonomgeving.

Voor meer info omtrent de wandelacties en meer informatie omtrent valpreventie, kan je terecht op de website van valpreventie.

Labels
Algemeen
Preventie
Wetenschappelijk onderzoek

« Terug

Sluiten