9 miljoen euro voor meer groen op de speelplaats

Nieuws_groenespeelplaatsen.jpg

Het is niet de eerste keer dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir een budget van 9 miljoen uitrekt voor het project ‘Natuur in je school’. In 2022 bleek dit initiatief een groot succes, waarbij niet minder dan 103 scholen steun ontvingen voor het ontharden en vergroenen van de speelplaats.

Het positieve effect van veel groen

Door de scholen natuurlijker en klimaatadaptief in te richten, zijn ze beter bestand tegen extreme weersomstandigheden, maar is er ook meer mogelijkheid tot buiten lesgeven. Dit laatste zou de leerresultaten en het welzijn van leerlingen en werknemers in positieve zin beïnvloeden.

“Door kinderen groot te brengen op een groene speelplaats en dat te integreren in het lessenpakket, leren we hen van jongs af aan wat het belang is van natuur in onze omgeving en leren we hen die ook te respecteren. Daarnaast is het ook gewoon enorm leuk om te ravotten én een zegen voor onze biodiversiteit.”, zegt Vlaams minister Demir.

Volgens Ben Weyts betekent investeren in onderwijskwaliteit ook investeren in scholen waar leerlingen zich goed en gezond voelen.

Wie kan een voorstel indienen?

Zowel scholen uit het basis of secundair onderwijs in het Vlaamse gewest kunnen voor 18 september een voorstel indienen. ‘Natuur in je school’ financiert tot 80% van het project, na beoordeling op de duurzaamheid, de educatieve meerwaarde en de kosten-baten.

Op de site van MOS kunnen scholen die interesse hebben om een project in te dienen, inspiratie opdoen.

Lees hier de volledige subsidieoproep.

Doe hier meer inspiratie op.

Labels
Oriëntatie
Wetgeving

« Terug

Sluiten