Praktijkbundel voor inclusie tijdens sport op school

Het platform van de Urban Youth Games ontwikkelde recent een praktijkbundel als extra hulpmiddel om inclusie te bevorderen via sport op school. Er zijn verschillende versies gemaakt en ieder onderdeel is gericht op één sport en bevat oefeningen die gemakkelijk kunnen geïmplementeerd worden in de turnlessen. De oefeningen zijn bedoeld voor kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van de basisschool.

De praktijkbundels of playbooks zijn ontwikkeld in samenwerking met verschillende sportfederaties en zijn beoordeeld door sport- en onderwijsspecialisten evenals integratiedeskundigen. De inclusive playbooks worden ondersteund door partners die deze visie delen en die geloven in de waarde van sport als vector voor inclusie. De playbook-oefeningen bestaan ​​uit 3 fasen en het is belangrijk dat de leerkracht de verschillende fases doorloopt om de impact van inclusie te maximalieren.

Fase 1: 

De ijsbreker: dit zijn creatieve opwarmingsspelletjes waardoor de kinderen vertrouwd raken met de sport. Tijdens deze oefeningen worden de eerste stappen gezet om culturele en sociale barrières te doorbreken.

Fase 2:

De sportoefeningen: Dit zijn speelse oefeningen die helpen om pedagogische competenties te ontwikkelen en tegelijkertijd de positieve impact van inclusie te ervaren.

Fase 3:

Een nabespreking: Een debriefingmoment waarbij de leerkracht samen met de kinderen reflecteert over de sportoefeningen. Open dialoog en focus op de positieve impact van participatie op inclusie is hierbij cruciaal.

De inclusive playbooks zijn een tool voor turnleerkrachten, ze zijn eenvoudig te implementeren tijdens de les en zijn een verrijking van het lessenpakket. De oefeningen zijn toegankelijk waardoor ze makkelijk te implementeren ongeacht beperkingen in infrastructuur of materiaal. Bovendien wordt er een materiaallijst opgenomen in deze praktijkbundel met een referentie naar aankoopmogelijkheden.

De mensen van de Urban Youth Games geloven dat inclusie begint op school, en de playbooks zijn hier een uitstekende tool voor. Gedurende het hele jaar kunnen kinderen proeven van een divers sportaanbod en zich tegelijkertijd de waarden van inclusie eigen maken. Sport is daarom de drijvende kracht achter inclusie op de lange termijn en kinderen zijn de change agents.

Hier kunt u de eerste serie inclusive playbooks downloaden. De volgende playbooks zijn reeds beschikbaar: hockey, poull-ball, tennis, voetbal en basketbal. Momenteel worden nog andere praktijkbundels ontwikkeld, die op regelmatige intervallen zullen verspreid worden. We houden u uiteraard op de hoogte van aanpassingen in de playbooks het toevoegen van nieuwe sporten en evenementen.

Op deze website kan u alle playbooks meteen downloaden: https://urbanyouthgames.org/nl/playbook/

Labels
Algemeen
Oriëntatie

« Terug

Overzicht > 2021

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari

Sluiten