Sensibiliseringscampagne ‘De Zijlijn’ gelanceerd om agressie in het voetbal tegen te gaan

'De Zijlijn'maandag 29 januari 2024

Voetbal Vlaanderen lanceert ‘De Zijlijn’, een grote sensibiliseringscampagne samen met zanger Metejoor. Het amateurvoetbal heeft regelmatig te kampen met wangedrag waarin agressieve of luidruchtige reacties worden geuit tijdens voetbaltrainingen of -matchen, en dat voornamelijk langs de zijlijn. De sportfederatie ontving al een grote hoeveelheid meldingen van scheidsrechters, spelers, ouders en supporters over verbale en/of fysieke agressie op en naast het veld. Vooral bij jeugdwedstrijden is wangedrag langs de zijlijn niet te houden. Bij jongeren laat het een grote impact na, ze voelen zich ongemakkelijk en krijgen een deuk in hun zelfvertrouwen.

De zoektocht naar sportiviteit

De grootschalige sensibiliseringscampagne vraagt aandacht voor meer positiviteit langs de zijlijn van Vlaamse voetbalvelden. Het gaat voornamelijk over onfair gedrag en fysiek en psychologisch grensoverschrijdend gedrag. Met als gevolg een duidelijke stijging in uitgesproken straffen zoals geldboetes en schorsingen of zelfs levenslange uitsluitingen in het afgelopen jaar. Het is niet de eerste keer dat Voetbal Vlaanderen doelt op aandacht voor sportiviteit in het voetbal. Via deze nieuwe campagne willen ze de focus leggen op jongeren, want bij hun is de impact vaak het grootst. Jongeren voetballen om plezier te maken, maar anderen verzieken de sfeer met onnodig geweld of negatief geroep langs de zijlijn.

‘De Zijlijn’ moet veranderingen brengen

Het gelanceerde campagnelied van Metejoor gaat over wat negativiteit doet met jonge voetballers. Door stress en verlies aan zelfvertrouwen lukt het niet meer om plezier te beleven in het spel. Het is de bedoeling om kinderen te motiveren en te zorgen voor een goede sfeer op en naast het veld, daarom gaan Voetbal Vlaanderen en Metejoor hand in hand met hun nieuwe campagne ‘De Zijlijn’. Ze lanceerden al een autobiografisch lied en teasen over verschillende acties die in 2024 zullen verschijnen.

Hou vooral de komende acties in de gaten op de website van Voetbal Vlaanderen.

« Terug

Sluiten