Corona Update SO: Vooruitzichten les LO

maandag 09 november 2020

9/11 vond er opnieuw overleg plaats over de invulling van de lessen LO voor het secundair onderwijs. Corona laat het voorlopig niet toe dat je aan alle lesdoelen L.O. even intensief kan werken. Leraren L.O. kunnen de focus leggen op thema's die zeker nu van belang zijn voor het welbevinden van leerlingen. Bijvoorbeeld gezondheidseducatie, actief bewegen, kennis van het menselijke lichaam, EHBO, ademhalings-en ontspanningstechnieken.

Algemene richtlijnen voor de organisatie: 

 • De lessen L.O. gaan maximaal contactloos en zoveel mogelijk buiten door. Buiten is de kans op besmetting kleiner door voldoende luchtcirculatie, indien er afstand wordt gehouden.
 • Indoor gaan de lessen altijd door in goed geventileerde/verluchte ruimtes.
 • Een klasgroep mag zich samen buiten verplaatsen mits de nodige voorzorgsmaatregelen: respecteren van voldoende afstand tot 'derden' en het dragen van mondmaskers wanneer nodig (voor leerlingen +12 jaar).
 • Sporten en bewegen buiten de schoolmuren worden niet als extramurosactiviteit beschouwd. Zij vormen tevens een uitzondering op het samenscholingsverbod.
 • Zwemlessen worden pas mogelijk als de openbare zwembaden terug opengaan.
  • Zwemlessen voor het basisonderwijs (zelfredzaamheid) krijgen hierbij prioriteit, vervolgens sportonderwijs (zowel sportscholen als de lerarenopleiding) en dan pas het secundair onderwijs.
  • Scholen met een eigen zwembad mogen dit openen volgens de regels van net voor de sluiting van de openbare zwembaden.

Lees hier de aangepaste regels voor het lager en secundair onderwijs!

« Terug

In de agenda

 1. Webinar: EHBO in de les LO

  03 March

  Deze workshop licht een aantal principes toe die bijdragen tot een efficiente online leeromgeving. Meer specifiek belicht de inleiding verschillende aspecten van online leren bij EHBO en reanimatievaardigheden. Daarna gaan we zelf aan de slag met online werkvormen en wordt uitgelegd waarom die een positieve bijdrage hebben in het leerproces.

  De inhoud van de lessen EHBO is een middel, het is een didactische bijscholing die stilstaat bij de principes om online EHBO te geven.

  Deze sessie wordt gegeven door Prof. Veerle van Raemdonck

 2. Webinar: inclusie in de sport

  24 March

  In deze vorming wordt dieper ingegaan op wat armoede juist is en welke invloeden dit heeft op het kind en de omgeving. Daarbij worden ook concrete tips gegeven om als leerkracht met een andere blik te kijken naar kinderen met deze problematiek.Om deel te nemen aan sportlessen zijn er enkele voorwaarden die niet altijd voldaan kunnen worden, deze worden benoemd en hiervoor worden concrete oplossingen voorgesteld.

 3. Webinar: Kleuterturnen en -dans

  31 March

  In de sessie "Kleuterturnen" krijg je een heel pakket lesideeën aangereikt. We bekijken de organisatie van verschillende werkvormen (golven, bewegingshoeken, ...) en lesonderwerpen (bewegingsprenten, dansjes,...). Daarnaast krijg je ook heel wat tips mee zodat jouw turnles bij kleuters nog vlotter verloopt!

Toon alle meetings

Nieuws

Innovatie in sport en gezondheid: een verre droom?

1.pngfebruari 2021 Met BVLO willen we graag onze kennis en ervaring delen met de wetenschap en het onderwijs. Omgekeerd willen we ook voldoende aandacht schenken aan onderzoek dat interessant kan zijn voor onze leden. In enkele van de komende magazines zal je op deze pagina’s meer kunnen lezen over de resultaten van studies rond sport, ethiek en beweging van onze collega’s van Blikopener. Lees verder

Overzicht nieuwe wetgeving verenigingswerk voor sportactiviteiten

januari 2021 Het Grondwettelijk Hof heeft vanaf 01 januari 2021 de regeling rond onbelast bijverdienen vernietigd, dus ook voor het verenigingswerk binnen de sportsector. We proberen met BVLO op te volgen wat de verschillende stappen zijn op weg naar een constructieve oplossing voor de volledige sector. Dankzij sociale partner Sociare kunnen we hier een duidelijk overzicht publiceren van de huidige wetgeving voor het verenigingswerk, beperkt tot de omkadering van sportactiviteiten. Lees verder
Sluiten