Hoe pak ik mijn lessen aan in tijden van Corona?

dinsdag 31 maart 2020

Het zijn uitdagende tijden voor het onderwijs. Beweging staat voorop maar wat met de leerdoelen? Hoe houden jullie de leerlingen in beweging en motiveren jullie hen van op afstand?Via onze socials kregen we al enkele goede voorbeelden die wij graag met jullie delen!

Heb je zelf een uitgewerkt leerpad of een tof voorbeeld, deel het dan met ons via tasia@bvlo.be. Wie weet verschijn jij in de volgende nieuwsbrief en hieronder bij de good practices!

 • BVLO-lid Robin van het Sint-Janscollege danst met zijn leerlingen in deze corona tijden. Met een livestream en een abonnement op Just Dance krijgt hij zijn leerlingen in beweging.
 • Scholengroep Kobos, Het Atheneum Grimbergen en Buso Spermalie Brugge organiseren een ‘beat the teacher’- challenge. Leerlingen uploaden dan filmpjes waarbij ze proberen om een betere score te halen in een oefening dan de leerkracht!
 • Vrije Basisschool Sint Jozef Coloma is actief op drie verschillende domeinen. Zo is er een YouTube-kanaal, DETO Sport-challenges en bewegingsfilmpjes op FB en instagram!
 • Lockdown sportbingo:Sportbingo van de leraren op Ter Groene Poorte die gedeeld werd met ons dankzij Dries Lievens! 👌 QR-code scannen en het filmpje met 3 moeilijkheidsgraden komt tevoorschijn!
 • SamApp! Ook de SAMapp zal de komende 3 weken, 3x per week een beweegfilmpje posten op hun fb-pagina. Helemaal gratis en met nieuwe oefenstof!
 • https://sportentijdenscorona.jouwweb.be/ Corona brengt mensen samen ook al is het in de digitale wereld. De LO-leerkrachten van Vbs Baardegem, Vbs Meldert, Vbs Wieze en Vbs Minnestraal staken deze website snel in elkaar!
 • Vrije Basisschool Kalken stuurt iedere schooldag via mail een "Corona beweegtip van de dag" door naar ouders en leerlingen. Daarbij prioberen zij gevarieerd te werken en soms de link te leggen naar de gewone turnlessen. Hier kan je alvast 2 voorbeelden downloaden: 1 & 2.
 • Kleuterdans met de dansdobbelsteen van An-Sofie Maes. Zij geeft twee gratis lesjes ter beschikking, dewelke je hier kan downloaden. Wens je meer informatie, neem dan zekerhier een kijkje voor andere voorbeelden
 • Strava challenges: heel wat scholen hebben ondertussen ook een strava challenge opgestart om in competitie te gaan met elkaar of om samen zoveel mogelijk te bewegen.

 • Kijk ik fiets! deelt elke dag een tip om jouw kind te leren fietsen. 
 • Crossfit@home met ansje! Wil je samen met de hele familie een work-out inplannen? Ansjecrossfit heeft zowel een gratis work-out op haar facebook pagina beschikbaar, als een optie om PT op afstand te boeken! Become a crossfit superhero!
 • WOTD van Street workout 9800! Matthias Deloof, onuitputtelijk enthousiast, heeft zeven work-outs of the day gemaakt en deze op facebook geplaatst. Kies zelf jouw work-out, maar vergeet de warming-up niet!
 • Voedings-en beweegcoach Leen Uyttenhove: BVLO-lid Leen heeft zich gespecialiseerd, naast haar master LO, in de voedingskunde. Zo zal ze 's middags om 12 uur live gaan op facebook voor een gezellig babbeltje en zal ze ook beweegmomenten delen!

« Terug

In de agenda

 1. Webinar i.s.m. de handbalfederatie: tips & tricks in de les LO

  02 December

  Tijdens deze korte webinar krijgen jullie van de handbalfederatie verschillende tips en tricks aangereikt, die zij uit de praktijkervaringen van coaches ontvangen hebben, die nuttig zijn voor de les LO.  

 2. Webinar i.s.m. de voetbalfederatie: tips & tricks in de les LO

  09 December

  Tijdens deze korte webinar krijgen jullie van Voetbal Vlaanderen verschillende tips en tricks aangereikt, die zij uit de praktijkervaringen van coaches ontvangen hebben, die nuttig zijn voor de les LO.  

 3. Webinar: ontspannings- en ademhalingstechnieken

  09 December

  Leraren LO kunnen vanuit hun achtergrond en takenpakket extra waakzaam zijn voor het welbevinden van de leerlingen en reeds geven tal van tips voor een gezonde en actieve levensstijl. Vaak is dat op conditioneel of technisch vlak om meer en beter te bewegen. Ook essentieel is het lichaam doelbewust kunnen ontspannen en gericht werken aan onze ademhaling. Dit past perfect binnen de toegelaten laag intensieve oefenvormen die binnen mogen doorgaan. Maar ademhalings- en ontspanningstechnieken zijn ook in openlucht en de volle natuur bijzonder actueel. 

  In deze sessie wordt het mechanisme achter stress en ademhaling duidelijk uitgelegd en met tal van praktische oefeningen voor meerdere leeftijdsgroepen concreet gemaakt. Zo kunnen zowel de collega’s in het basis als secundair onderwijs veel inspiratie opdoen om ademhalings -en ontspaningsoefeningen toe te passen, in de les LO, als tussendoortje, met collega’s en in de thuisomgeving.

  Eénmaal je de smaak te pakken hebt van de meerwaarde van ademhalings- en ontspanningsoefeningen, ben je hier gezond aan verslaafd met alle voordelen vandien.

Toon alle meetings

Nieuws

Adviestool bij sporten na corona

shutterstock_341750204_herftslopen.jpgnovember 2020 Sporters die positief hebben getest op corona of COVID-19 hebben doorgemaakt, kunnen voor advies terecht op de website van sportkeuring. Geen overbodige luxe, want naast ademhalingsklachten veroorzaakt het virus soms ook hartspierontsteking. De extra belasting van het hart die sport meebrengt, kan zo’n ontsteking verergeren. Dat risico bestaat zelfs als de sporter geen andere symptomen heeft gehad. Lees verder

Corona Update SO: Vooruitzichten les LO

november 2020 9/11 vond er opnieuw overleg plaats over de invulling van de lessen LO voor het secundair onderwijs. Corona laat het voorlopig niet toe dat je aan alle lesdoelen L.O. even intensief kan werken. Leraren L.O. kunnen de focus leggen op thema's die zeker nu van belang zijn voor het welbevinden van leerlingen. Bijvoorbeeld gezondheidseducatie, actief bewegen, kennis van het menselijke lichaam, EHBO, ademhalings-en ontspanningstechnieken. Lees verder
Sluiten