(Top)voetballers drinken te weinig, en dat heeft een invloed op hun prestaties

donderdag 05 december 2019

In volgend artikel praten ze over voetbal, maar dit kan gerust doorgetrokken worden naar andere sporten.

(Top)voetballers drinken veel te weinig voor ze een fysieke inspanning doen. Daardoor raken ze uitgedroogd, en dat heeft een negatieve invloed op hun prestaties op het veld. Dat blijkt uit een onderzoek aan de VUB.

Dehydratatie (uitdroging) onstaat wanneer het lichaam meer vocht verliest dan dat het binnenkrijgt. Dat kan bij zware fysieke inspanningen. Door uitdroging kan je lichaam de warmte die onstaat door te sporten niet meer kwijt door te zweten. Je hartslag gaat de hoogte in en je lichaam verbruikt meer energie dan eigenlijk nodig is voor de inspanning die je doet.

Om na te gaan in welke mate uitdroging voorkomt bij voetballers, analyseerde Laurent Chapelle van de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie aan de VUB 24 internationale studies over de vochtinname van 750 voetbalspelers voor een professionele inspanning. Het ging zowel over profvoetballers als over amateurs, mannen als vrouwen, trainingen als wedstrijden.

Hieronder een paar opmerkelijke statistieken:

 • Een tot twee derde van de spelers was al uitgedroogd nog voor ze een fysieke inspanning moesten doen op een training of op een wedstrijd.
 • Het zijn ook vaker mannelijke (66 procent) en professionele (66,2 procent) spelers die te weinig dronken en dus uitgedroogd waren, in vergelijking met vrouwelijke (46,8 procent) spelers of voetballers die alleen recreatief bezig zijn (55,6 procent).
 • Uitdroging komt meestal voor vóór trainingssessies (79,6 procent).

"Net de toppers drinken te weinig"

Lees hier het vervolg van het artikel

« Terug

In de agenda

 1. 3D stage 2020

  18 August

  Noteer deze datum alvast in jouw agenda!

  Net als vorig jaar organiseert BVLO weer een 3D-stage. 
  Dit betekent drie dagen vol interessante en vooral superleuke sportsessies! 
  Kom je bijscholen in verschillende sportdisciplines onder leiding van vakspecialisten en stoom je klaar voor een nieuw school- of sportjaar met een pak vernieuwend lesmateriaal!
  Ontmoet collega’s in een toffe sfeer, kom opnieuw in vorm en doe nieuwe ideeën op. 
  Stel je eigen programma samen en kies je gewenst aantal sessies uit een gevarieerd aanbod! 

Toon alle meetings

Nieuws

Kant-en-klare spelvormen of challenges gemaakt door partners!

MoVopoly.PNGapril 2020 Tijdens deze light lockdown zitten ook de studenten van de hogescholen niet stil. Daar zijn normaal op stage zouden vertrekken, kregen wij nu de opdracht om spelvormen uit te werken die thuis en mits enige aanpassing toch op school zouden kunnen doorgaan.
Hou deze pagina vooral in de gaten, want wij zullen deze regelmatig updaten. Lees verder

Hoe pak ik mijn lessen aan in tijden van Corona?

maart 2020 Het zijn uitdagende tijden voor het onderwijs. Beweging staat voorop maar wat met de leerdoelen? Hoe houden jullie de leerlingen in beweging en motiveren jullie hen van op afstand?Via onze socials kregen we al enkele goede voorbeelden die wij graag met jullie delen!

Heb je zelf een uitgewerkt leerpad of een tof voorbeeld, deel het dan met ons via tasia@bvlo.be. Wie weet verschijn jij in de volgende nieuwsbrief en hieronder bij de good practices! Lees verder
Sluiten