(Top)voetballers drinken te weinig, en dat heeft een invloed op hun prestaties

donderdag 05 december 2019

In volgend artikel praten ze over voetbal, maar dit kan gerust doorgetrokken worden naar andere sporten.

(Top)voetballers drinken veel te weinig voor ze een fysieke inspanning doen. Daardoor raken ze uitgedroogd, en dat heeft een negatieve invloed op hun prestaties op het veld. Dat blijkt uit een onderzoek aan de VUB.

Dehydratatie (uitdroging) onstaat wanneer het lichaam meer vocht verliest dan dat het binnenkrijgt. Dat kan bij zware fysieke inspanningen. Door uitdroging kan je lichaam de warmte die onstaat door te sporten niet meer kwijt door te zweten. Je hartslag gaat de hoogte in en je lichaam verbruikt meer energie dan eigenlijk nodig is voor de inspanning die je doet.

Om na te gaan in welke mate uitdroging voorkomt bij voetballers, analyseerde Laurent Chapelle van de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie aan de VUB 24 internationale studies over de vochtinname van 750 voetbalspelers voor een professionele inspanning. Het ging zowel over profvoetballers als over amateurs, mannen als vrouwen, trainingen als wedstrijden.

Hieronder een paar opmerkelijke statistieken:

 • Een tot twee derde van de spelers was al uitgedroogd nog voor ze een fysieke inspanning moesten doen op een training of op een wedstrijd.
 • Het zijn ook vaker mannelijke (66 procent) en professionele (66,2 procent) spelers die te weinig dronken en dus uitgedroogd waren, in vergelijking met vrouwelijke (46,8 procent) spelers of voetballers die alleen recreatief bezig zijn (55,6 procent).
 • Uitdroging komt meestal voor vóór trainingssessies (79,6 procent).

"Net de toppers drinken te weinig"

Lees hier het vervolg van het artikel

« Terug

In de agenda

 1. Bijscholing Gooik

  11 March

  Hoe zorgen we ervoor dat de les bewegingsopvoeding fun blijft? Tijdens deze voormiddag werken we rond 'multimove op school integreren' en hockey2school.

  De studiedag is bedoeld voor leekrachten uit het basisonderwijs. 

 2. 3D stage 2020

  18 August

  Noteer deze datum alvast in jouw agenda!

  Net als vorig jaar organiseert BVLO weer een 3D-stage. 
  Dit betekent drie dagen vol interessante en vooral superleuke sportsessies! 
  Kom je bijscholen in verschillende sportdisciplines onder leiding van vakspecialisten en stoom je klaar voor een nieuw school- of sportjaar met een pak vernieuwend lesmateriaal!
  Ontmoet collega’s in een toffe sfeer, kom opnieuw in vorm en doe nieuwe ideeën op. 
  Stel je eigen programma samen en kies je gewenst aantal sessies uit een gevarieerd aanbod! 

Toon alle meetings

Nieuws

Polar Ignite: het nieuwe sporthorloge

december 2019 Polar stelde enige tijd terug zijn nieuwste allround sporthorloge voor. Wij mochten dit enige tijd testen en waren dan ook positief. Zoek je nog een nieuw kerstcadeau? Lees dan zeker verder. Lees verder

(Top)voetballers drinken te weinig, en dat heeft een invloed op hun prestaties

december 2019 In volgend artikel praten ze over voetbal, maar dit kan gerust doorgetrokken worden naar andere sporten.

(Top)voetballers drinken veel te weinig voor ze een fysieke inspanning doen. Daardoor raken ze uitgedroogd, en dat heeft een negatieve invloed op hun prestaties op het veld. Dat blijkt uit een onderzoek aan de VUB. Lees verder
Sluiten