Beweegtips voor leraren

infographic_beweging_30minuten.gif26/04/2019 09:55

Een gezonde mix van zitten, staan en bewegen doet wonderen voor je gezondheid en die van je klas. Meer bewegen en minder stilzitten tijdens je schooldag? Zie hier 7 tips van specialist sedentair gedrag dr. Femke De Meester van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Beweegtips voor leraren!

 1. Neem de fiets. Stap een halte vroeger van de bus. Of parkeer je auto wat verder. Een klassieker die altijd werkt.
 2. Lesvrij uur? Plof niet meteen neer in de lerarenkamer maar maak een wandeling. Alleen, of samen met een collega.
 3. Nog straffer: organiseer eens een wandelvergadering. Frisse ideeën gegarandeerd.
 4. Maak je toezicht actief. Wandel rond of speel even mee. Een balletje trappen of even rekkeren: de speeltijd vliegt voorbij.
 5. Haal je krijtjes boven. Doe eens lekker ouderwets en noteer op het bord. Veel meer actie dan slides aanklikken.
 6. Een leraar ‘staat’ in het onderwijs. Of ‘zit’ op de schoolbanken. Wat je ook doet: verzorg je zit- en lichaamshouding: schouders rollen, buikspieren aanspannen: dat kan je gewoon in de klas doen. Wissel af tussen zitten en staan.
 7. Duid onder de leerlingen een ‘sta-secretaris’ aan die na een halfuurtje het signaal geeft om recht te staan. Even door de klas wandelen of een bewegingstussendoortje: goed voor jou en voor je leerlingen. Een ritueel dat snel went, én het verhoogt de concentratie in je klas.

Leg de link naar de vernieuwde bewegingsdriehoek, die legt helder uit hoe een gezonde mix van zitten, staan en bewegen eruit ziet en hoe je dat aanpakt.

« Terug

In de agenda

 1. Webinar: De beweegpot - Energizers en spellen tijdens de les LO - Hoe de leerlingen betrokken houden

  11 okt.

  Onze nieuwe webinar behandelt het thema: "De Beweegpot", waar ontwikkeling, beweging en plezier centraal staat. Hij wilt op een zo leuk mogelijke manier inspireren om leerlingen aan te zetten tot beweging. Hoe houdt je leerlingen gemotiveerd tijdens de les LO, welke spellen kan je inzetten en hoe kan je ze meer naar buiten krijgen? 

  Dit wordt gegeven door het creatieve brein achter de beweegpot Timo Vogels.   

  Waarover gaat deze webinar?

  TImo legt uit waarom energizers zo belangrijk zijn en hoe je ze best inzet in de les LO. Dit legt hij samen met praktijkvoorbeelden die jullie kunnen inspireren voor tijdens de les LO. 

  Samen leren we meer, dus share jouw good practices zeker met de rest.

  Deze webinar is gratis voor BVLO leden en kost 15 euro voor niet-leden. 

 2. 48ste BVLO studiedag

  17 nov.

  Dit jaar vindt op vrijdag 17 november onze jaarlijkse BVLO-studiedag plaats in samenwerking met KU Leuven.

  Leerkrachten en studenten LO, trainers, sportmonitoren en sportfunctionarissen – kortom iedereen die gepassioneerd is door het doceren en organiseren van sportlessen - kunnen zich een volledige dag bijscholen in verschillende sportdisciplines onder leiding van vakspecialisten. We hebben een boeiend en gevarieerd programma samengesteld, voor elk wat wils dus!

 3. 1e editie Winterbijscholing Ice Mountain

  08 dec.

  BVLO winterbijscholing

  Wanneer: 8 december 2023

  Dit jaar trekken we naar Ice Moutain Adventure Park voor de 1ste editie van onze winterbijscholing. Naast het verfijnen van eigen ski- en/of snowboardvaardigheden, bieden we ook didactische tips aan om het aan te leren aan anderen. 

  Inschrijven kan vanaf begin oktober!

Toon alle meetings

Nieuws

De jaarlijkse Winterstage komt terug!

augustus 2023 BVLO West-Vlaanderen en Howest organiseren de jaarlijkse Winterstage waar leerkrachten Lichamelijke Opvoeding nascholing kunnen volgen met als doelgroep basis en secundair onderwijs. Lees verder

Dag van de animator!

juli 2023 Dankjewel animatoren! Jullie inzet, enthousiasme en sportiviteit worden geapprecieerd! Lees verder
Sluiten