Bekijk de uitgebreide handleiding ISB-zwembrevetten

brevetten1_web.png16/04/2019 14:09

De handleiding is aangevuld met de brevetten reddend zwemmen en watervaardig.

Voor leraren en zwembaden

Aan de slag met de leerlijn zwemmen? Lesgever van de sportdienst, leerkracht LO of privéleraar, het maakt niet uit. Elke lesgever gaat zelf aan de slag met de leerlijn op basis van de eigen doelstellingen en de context waarin hij of zij lesgeeft. Net dit maakt de leerlijn zwemmen in Vlaanderen zo belangrijk.

Zo kunnen alle kinderen in Vlaanderen op eenzelfde manier leren zwemmen en kunnen we teleurstellingen vermijden. Want hoe groot is de frustratie als een kind bij jou een brevet van 400 meter schoolslag op zak heeft, maar bij de zwemclub terug naar het kleine bad vliegt. Verdict: hij kan niet drijven en niet op de rug zwemmen. Efficiënt inzetten op het aantal uren zwemonderwijs voor de kinderen, dat is uiteindelijk de doelstelling. Kinderen waterveilig maken is prioritair ten opzichte van het behalen van bijvoorbeeld een 400meter-brevet.

Handleiding van de ISB-zwembrevetten

Op het niveau waterwennen, leren overleven, leren veilig zwemmen werd een handleiding gemaakt. Niet omdat de proeven zo moeilijk zijn, wel omdat we streven naar een eenvoudige formulering op de brevetten zelf, maar tegelijk een uniforme afname op het terrein stimuleren.

Daarnaast werden voor de afstandsbrevetten van 25 meter tot en met 800 meter sleutelelementen van zwemslagen toegevoegd. Deze sleutelelementen geven de lesgever ondersteuning bij het aanleren en beoordelen van een zwemslag. Let op! Het gaat hier dus om de basiselementen. Het gaat ook hier niet om een perfecte zwemslag, dat komt pas later. 

De handleiding bij de ISB-zwembrevetten beschrijft de correcte aanpak van de verschillende proeven. Ze streeft ook een uniforme afname na van alle zwembrevetten, in eender welke context. De omschrijvingen op de zwembrevetten zelf zijn immers zo eenvoudig mogelijk.

De richtlijnen geven aanwijzingen over waterdiepte, hulpmiddelen, juiste houding ... Ze bevatten informatie op het niveau van vaardigheden en zwemstijlen. Door de juiste criteria toe te passen bij de proeven, schat je het kind ook op het juiste niveau in. 

Je ontvangt zo snel mogelijk gratis de handleiding bij de ISB-zwembrevetten.

https://fredbrevet.be/registreren/

« Terug

In de agenda

 1. Webinar: De beweegpot - Energizers en spellen tijdens de les LO - Hoe de leerlingen betrokken houden

  11 okt.

  Onze nieuwe webinar behandelt het thema: "De Beweegpot", waar ontwikkeling, beweging en plezier centraal staat. Hij wilt op een zo leuk mogelijke manier inspireren om leerlingen aan te zetten tot beweging. Hoe houdt je leerlingen gemotiveerd tijdens de les LO, welke spellen kan je inzetten en hoe kan je ze meer naar buiten krijgen? 

  Dit wordt gegeven door het creatieve brein achter de beweegpot Timo Vogels.   

  Waarover gaat deze webinar?

  TImo legt uit waarom energizers zo belangrijk zijn en hoe je ze best inzet in de les LO. Dit legt hij samen met praktijkvoorbeelden die jullie kunnen inspireren voor tijdens de les LO. 

  Samen leren we meer, dus share jouw good practices zeker met de rest.

  Deze webinar is gratis voor BVLO leden en kost 15 euro voor niet-leden. 

 2. 48ste BVLO studiedag

  17 nov.

  Dit jaar vindt op vrijdag 17 november onze jaarlijkse BVLO-studiedag plaats in samenwerking met KU Leuven.

  Leerkrachten en studenten LO, trainers, sportmonitoren en sportfunctionarissen – kortom iedereen die gepassioneerd is door het doceren en organiseren van sportlessen - kunnen zich een volledige dag bijscholen in verschillende sportdisciplines onder leiding van vakspecialisten. We hebben een boeiend en gevarieerd programma samengesteld, voor elk wat wils dus!

 3. 1e editie Winterbijscholing Ice Mountain

  08 dec.

  BVLO winterbijscholing

  Wanneer: 8 december 2023

  Dit jaar trekken we naar Ice Moutain Adventure Park voor de 1ste editie van onze winterbijscholing. Naast het verfijnen van eigen ski- en/of snowboardvaardigheden, bieden we ook didactische tips aan om het aan te leren aan anderen. 

  Inschrijven kan vanaf begin oktober!

Toon alle meetings

Nieuws

De jaarlijkse Winterstage komt terug!

augustus 2023 BVLO West-Vlaanderen en Howest organiseren de jaarlijkse Winterstage waar leerkrachten Lichamelijke Opvoeding nascholing kunnen volgen met als doelgroep basis en secundair onderwijs. Lees verder

Dag van de animator!

juli 2023 Dankjewel animatoren! Jullie inzet, enthousiasme en sportiviteit worden geapprecieerd! Lees verder
Sluiten