(Top)voetballers drinken te weinig, en dat heeft een invloed op hun prestaties

In volgend artikel praten ze over voetbal, maar dit kan gerust doorgetrokken worden naar andere sporten.

(Top)voetballers drinken veel te weinig voor ze een fysieke inspanning doen. Daardoor raken ze uitgedroogd, en dat heeft een negatieve invloed op hun prestaties op het veld. Dat blijkt uit een onderzoek aan de VUB.

Dehydratatie (uitdroging) onstaat wanneer het lichaam meer vocht verliest dan dat het binnenkrijgt. Dat kan bij zware fysieke inspanningen. Door uitdroging kan je lichaam de warmte die onstaat door te sporten niet meer kwijt door te zweten. Je hartslag gaat de hoogte in en je lichaam verbruikt meer energie dan eigenlijk nodig is voor de inspanning die je doet.

Om na te gaan in welke mate uitdroging voorkomt bij voetballers, analyseerde Laurent Chapelle van de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie aan de VUB 24 internationale studies over de vochtinname van 750 voetbalspelers voor een professionele inspanning. Het ging zowel over profvoetballers als over amateurs, mannen als vrouwen, trainingen als wedstrijden.

Hieronder een paar opmerkelijke statistieken:

  • Een tot twee derde van de spelers was al uitgedroogd nog voor ze een fysieke inspanning moesten doen op een training of op een wedstrijd.
  • Het zijn ook vaker mannelijke (66 procent) en professionele (66,2 procent) spelers die te weinig dronken en dus uitgedroogd waren, in vergelijking met vrouwelijke (46,8 procent) spelers of voetballers die alleen recreatief bezig zijn (55,6 procent).
  • Uitdroging komt meestal voor vóór trainingssessies (79,6 procent).

"Net de toppers drinken te weinig"

Lees hier het vervolg van het artikel

Labels
Algemeen
Oriëntatie

« Terug

Overzicht > 2019

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

Sluiten