Groenere speelplaats doet leerlingen meer bewegen en minder pesten

Scholen breken massaal hun speelplaats uit

Tientallen scholen krijgen van Vlaams minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel (CD&V) een forse som geld om hun speelplaats op te breken en te vergroenen. “Dat is niet alleen goed voor het milieu en het grondwaterpeil. Het zorgt er ook voor dat kinderen meer bewegen én minder pesten”, aldus experts.

Veel speelplaatsen in Vlaanderen zien er al decennia hetzelfde uit. “Ietwat triestige, grote betonnen vlaktes, soms zonder het minste groen”, zegt Phaedra Van Keymolen van Milieuzorg op School (MOS). En dat moet nu om tal van redenen veranderen.

Zo zorgt de verharding van grote oppervlaktes er vandaag nog te vaak voor dat regenwater niet in de ondergrond dringt, wat slecht is voor het grondwaterpeil én voor wateroverlast kan zorgen. Om dat in de toekomst te vermijden, riep de Vlaamse overheid verenigingen, organisaties en ook scholen op om komaf te maken met die grote geasfalteerde, gebetonneerde en geplaveide terreinen. Vooral scholen zijn gretig op die oproep ingegaan, zo blijkt uit het overzicht van de projecten die van minister Van den Heuvel nu financiële steun krijgen voor het ontharden van hun terreinen.

Bomen en buitenklas

“Bij scholen leeft dit enorm, zeker nadat ze een aantal goede voorbeelden zagen van speelplaatsen die soms met bescheiden middelen fors werden vergroend”, aldus Phaedra Van Keymolen. “Vergroening houdt bijvoorbeeld in dat de verharding van een deel van de speelplaats wordt uitgebroken, dat er bomen komen of desnoods verrijdbare plantenbakken. Of dat er ruimte komt voor een buitenklas, kwestie dat een leraar niet met zijn klas naar een park moet om wat natuur te zien.”

Internationaal onderzoek wijst op nog andere voordelen: “Kinderen bewegen meer op zo’n speelplaats, omdat die meer uitdagingen biedt. Het leidt ook tot minder pestgedrag.” Want kinderen die het druk hebben met spelen, vervelen zich niet. En hebben dus ook geen tijd om te pesten.

Lees hier het volledige artikel

Labels
Algemeen
Oriëntatie

« Terug

Sluiten