Bekijk de uitgebreide handleiding ISB-zwembrevetten

brevetten1_web.png

De handleiding is aangevuld met de brevetten reddend zwemmen en watervaardig.

Voor leraren en zwembaden

Aan de slag met de leerlijn zwemmen? Lesgever van de sportdienst, leerkracht LO of privéleraar, het maakt niet uit. Elke lesgever gaat zelf aan de slag met de leerlijn op basis van de eigen doelstellingen en de context waarin hij of zij lesgeeft. Net dit maakt de leerlijn zwemmen in Vlaanderen zo belangrijk.

Zo kunnen alle kinderen in Vlaanderen op eenzelfde manier leren zwemmen en kunnen we teleurstellingen vermijden. Want hoe groot is de frustratie als een kind bij jou een brevet van 400 meter schoolslag op zak heeft, maar bij de zwemclub terug naar het kleine bad vliegt. Verdict: hij kan niet drijven en niet op de rug zwemmen. Efficiënt inzetten op het aantal uren zwemonderwijs voor de kinderen, dat is uiteindelijk de doelstelling. Kinderen waterveilig maken is prioritair ten opzichte van het behalen van bijvoorbeeld een 400meter-brevet.

Handleiding van de ISB-zwembrevetten

Op het niveau waterwennen, leren overleven, leren veilig zwemmen werd een handleiding gemaakt. Niet omdat de proeven zo moeilijk zijn, wel omdat we streven naar een eenvoudige formulering op de brevetten zelf, maar tegelijk een uniforme afname op het terrein stimuleren.

Daarnaast werden voor de afstandsbrevetten van 25 meter tot en met 800 meter sleutelelementen van zwemslagen toegevoegd. Deze sleutelelementen geven de lesgever ondersteuning bij het aanleren en beoordelen van een zwemslag. Let op! Het gaat hier dus om de basiselementen. Het gaat ook hier niet om een perfecte zwemslag, dat komt pas later. 

De handleiding bij de ISB-zwembrevetten beschrijft de correcte aanpak van de verschillende proeven. Ze streeft ook een uniforme afname na van alle zwembrevetten, in eender welke context. De omschrijvingen op de zwembrevetten zelf zijn immers zo eenvoudig mogelijk.

De richtlijnen geven aanwijzingen over waterdiepte, hulpmiddelen, juiste houding ... Ze bevatten informatie op het niveau van vaardigheden en zwemstijlen. Door de juiste criteria toe te passen bij de proeven, schat je het kind ook op het juiste niveau in. 

Je ontvangt zo snel mogelijk gratis de handleiding bij de ISB-zwembrevetten.

https://fredbrevet.be/registreren/

Labels
Oriëntatie
Wetgeving

« Terug

Overzicht > 2019

december

november

oktober

september

juli

juni

mei

april

maart

Sluiten