Scholen sluiten één week extra!

vrijdag 30 oktober 2020

De verlengde herfstvakantie kan zorgen voor een time-out. Het beperken van contacten kan zorgen voor een daling van de cijfers, daarom moeten we de nieuwe maatregelen strikt nalezen.

Enerzijds laat de ruime verspreiding van het virus in de maatschappij, zich ook voelen bij personeelsleden: veel leraren zijn afwezig door ziekte of (preventieve) quarantaine. Anderzijds worden er in de maatschappij krachtige maatregelen genomen om de vicieuze cirkel van besmettingen te doorbreken. Omwille van die 2 redenen gaat ook het onderwijs in een ‘time-out’ door de herfstvakantie te verlengen tot 16 november.
De Vlaamse Overheid en het Overlegcomité roepen op om de contacten tussen mensen drastisch te beperken en alle maatregelen strikt na te leven. Als dat gebeurt, kan de herfstvakantie een reset betekenen, ook voor het onderwijs.

Voor het secundair onderwijs gaan de leerlingen van de tweede en derde graad over op maximaal 50% contactonderwijs en dit tot 1 december. Voor 1 december wordt er geëvalueerd of tot 100% contactonderwijs opnieuw mogelijk is.

Voor het hoger onderwijs wordt afstandsonderwijs gegeven. Voor de eerstejaars tot 1 december wanneer zij opnieuw contactonderwijs kunnen volgen, voor de hogere jaren minstens tot het einde van het kalenderjaar. Wat dit betekent voor de praktijkopleidingen LO is momentele nog niet duidelijk. 

« Terug

In de agenda

 1. Webinar i.s.m. de handbalfederatie: tips & tricks in de les LO

  02 December

  Tijdens deze korte webinar krijgen jullie van de handbalfederatie verschillende tips en tricks aangereikt, die zij uit de praktijkervaringen van coaches ontvangen hebben, die nuttig zijn voor de les LO.  

 2. Webinar i.s.m. de voetbalfederatie: tips & tricks in de les LO

  09 December

  Tijdens deze korte webinar krijgen jullie van Voetbal Vlaanderen verschillende tips en tricks aangereikt, die zij uit de praktijkervaringen van coaches ontvangen hebben, die nuttig zijn voor de les LO.  

 3. Webinar: ontspannings- en ademhalingstechnieken

  09 December

  Leraren LO kunnen vanuit hun achtergrond en takenpakket extra waakzaam zijn voor het welbevinden van de leerlingen en reeds geven tal van tips voor een gezonde en actieve levensstijl. Vaak is dat op conditioneel of technisch vlak om meer en beter te bewegen. Ook essentieel is het lichaam doelbewust kunnen ontspannen en gericht werken aan onze ademhaling. Dit past perfect binnen de toegelaten laag intensieve oefenvormen die binnen mogen doorgaan. Maar ademhalings- en ontspanningstechnieken zijn ook in openlucht en de volle natuur bijzonder actueel. 

  In deze sessie wordt het mechanisme achter stress en ademhaling duidelijk uitgelegd en met tal van praktische oefeningen voor meerdere leeftijdsgroepen concreet gemaakt. Zo kunnen zowel de collega’s in het basis als secundair onderwijs veel inspiratie opdoen om ademhalings -en ontspaningsoefeningen toe te passen, in de les LO, als tussendoortje, met collega’s en in de thuisomgeving.

  Eénmaal je de smaak te pakken hebt van de meerwaarde van ademhalings- en ontspanningsoefeningen, ben je hier gezond aan verslaafd met alle voordelen vandien.

Toon alle meetings

Nieuws

Adviestool bij sporten na corona

shutterstock_341750204_herftslopen.jpgnovember 2020 Sporters die positief hebben getest op corona of COVID-19 hebben doorgemaakt, kunnen voor advies terecht op de website van sportkeuring. Geen overbodige luxe, want naast ademhalingsklachten veroorzaakt het virus soms ook hartspierontsteking. De extra belasting van het hart die sport meebrengt, kan zo’n ontsteking verergeren. Dat risico bestaat zelfs als de sporter geen andere symptomen heeft gehad. Lees verder

Corona Update SO: Vooruitzichten les LO

november 2020 9/11 vond er opnieuw overleg plaats over de invulling van de lessen LO voor het secundair onderwijs. Corona laat het voorlopig niet toe dat je aan alle lesdoelen L.O. even intensief kan werken. Leraren L.O. kunnen de focus leggen op thema's die zeker nu van belang zijn voor het welbevinden van leerlingen. Bijvoorbeeld gezondheidseducatie, actief bewegen, kennis van het menselijke lichaam, EHBO, ademhalings-en ontspanningstechnieken. Lees verder
Sluiten