Onderwijs schakelt naar code oranje

_tips newsupdate corona (1).pngdinsdag 20 oktober 2020

Uiterlijk tegen de herfstvakantie moeten alle Vlaamse scholen schakelen naar code oranje. De draaiboeken worden wel verfijnd zodat alle leerlingen en scholieren naar school kunnen blijven gaan. Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) deze ochtend officieel bevestigd.

Wat verandert er voor de leerlingen en leerkrachten in de lessen lichamelijke opvoeding?

UPDATE 19 oktober - Hoe organiseer je de lessen lichamelijke opvoeding?

De lessen lichamelijke opvoeding zullen voortaan het protocol voor de sportsector volgen: in het middelbaar mag er alleen nog indoor sport zijn als er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Douches mogen niet meer gebruikt worden, tenzij in het zwembad. Kleedkamers mogen alleen nog gebruikt worden als iedereen een mondmasker draagt en als de volledige ruimte gereinigd wordt na gebruik door een klasgroep.

Voor leerlingen in het basisonderwijs blijven alle indoor en outdoor sportactiviteiten mogelijk. In het basisonderwijs mogen leerlingen kleedkamers gebruiken zonder afstand te houden.

Voor leerlingen in het secundair onderwijs gelden er wel beperkingen. Indoor vinden voor hen enkel nog sportactiviteiten plaats met een verzekerde afstand van 1,5 meter. Kleedkamers kunnen enkel gebruikt worden als ze voldoende gereinigd kunnen worden na gebruik door een groep.
In het secundair onderwijs moeten leerlingen hun handen ontsmetten als ze binnenkomen en hun mondmaskers aanhouden tijdens het omkleden.
Voorzie zoveel als mogelijk verluchting van de kleedkamers en de sportzalen. Douches mogen niet gebruikt worden tenzij in de les LO.

Lees hier de maatregelen van het departement onderwijs voor basisonderwijs.

Lees hier de maatregelen van het departement onderwijs voor het secundair onderwijs en OV3 en OV4.

Lees hier de maatregelen van het departement onderwijs voor het buitengewoon onderwijs type OV1 en 2.

Lees hier de specifieke maatregelen voor sport onderwijs. 

« Terug

In de agenda

 1. Webinar i.s.m. de handbalfederatie: tips & tricks in de les LO

  02 December

  Tijdens deze korte webinar krijgen jullie van de handbalfederatie verschillende tips en tricks aangereikt, die zij uit de praktijkervaringen van coaches ontvangen hebben, die nuttig zijn voor de les LO.  

 2. Webinar i.s.m. de voetbalfederatie: tips & tricks in de les LO

  09 December

  Tijdens deze korte webinar krijgen jullie van Voetbal Vlaanderen verschillende tips en tricks aangereikt, die zij uit de praktijkervaringen van coaches ontvangen hebben, die nuttig zijn voor de les LO.  

 3. Webinar: ontspannings- en ademhalingstechnieken

  09 December

  Leraren LO kunnen vanuit hun achtergrond en takenpakket extra waakzaam zijn voor het welbevinden van de leerlingen en reeds geven tal van tips voor een gezonde en actieve levensstijl. Vaak is dat op conditioneel of technisch vlak om meer en beter te bewegen. Ook essentieel is het lichaam doelbewust kunnen ontspannen en gericht werken aan onze ademhaling. Dit past perfect binnen de toegelaten laag intensieve oefenvormen die binnen mogen doorgaan. Maar ademhalings- en ontspanningstechnieken zijn ook in openlucht en de volle natuur bijzonder actueel. 

  In deze sessie wordt het mechanisme achter stress en ademhaling duidelijk uitgelegd en met tal van praktische oefeningen voor meerdere leeftijdsgroepen concreet gemaakt. Zo kunnen zowel de collega’s in het basis als secundair onderwijs veel inspiratie opdoen om ademhalings -en ontspaningsoefeningen toe te passen, in de les LO, als tussendoortje, met collega’s en in de thuisomgeving.

  Eénmaal je de smaak te pakken hebt van de meerwaarde van ademhalings- en ontspanningsoefeningen, ben je hier gezond aan verslaafd met alle voordelen vandien.

Toon alle meetings

Nieuws

Adviestool bij sporten na corona

shutterstock_341750204_herftslopen.jpgnovember 2020 Sporters die positief hebben getest op corona of COVID-19 hebben doorgemaakt, kunnen voor advies terecht op de website van sportkeuring. Geen overbodige luxe, want naast ademhalingsklachten veroorzaakt het virus soms ook hartspierontsteking. De extra belasting van het hart die sport meebrengt, kan zo’n ontsteking verergeren. Dat risico bestaat zelfs als de sporter geen andere symptomen heeft gehad. Lees verder

Corona Update SO: Vooruitzichten les LO

november 2020 9/11 vond er opnieuw overleg plaats over de invulling van de lessen LO voor het secundair onderwijs. Corona laat het voorlopig niet toe dat je aan alle lesdoelen L.O. even intensief kan werken. Leraren L.O. kunnen de focus leggen op thema's die zeker nu van belang zijn voor het welbevinden van leerlingen. Bijvoorbeeld gezondheidseducatie, actief bewegen, kennis van het menselijke lichaam, EHBO, ademhalings-en ontspanningstechnieken. Lees verder
Sluiten