Mag een redder zuurstof toedienen bij een verdrinking?

TDZwembaden2015_jvdm (81) (Mobile).pngvrijdag 24 juli 2020

De coronacrisis en alle maatregelen die werden aangekondigd door onze overheid maken deze vraag plots weer brandend actueel.

Omdat elk slachtoffer potentieel een drager is van het coronavirus kunnen redders geen mond-op-mondbeademing doen. Hoger redders zijn opgeleid om bij een verdrinking te werken met beademingstoestellen met zuurstof. Bij een verdrinking is het namelijk aanbevolen om zo snel mogelijk 100% zuurstof te geven aan een drenkeling. Het toedienen van zuurstof is echter een medische handeling die normaal gezien voorbehouden is aan geneesheren en verpleegkundigen. Maar in het geval van beademing met zuurstoftoediening als eerstehulpverlening bij een slachtoffer (drenkeling), is de zuurstoftoediening niet herhaaldelijk en langdurig (zoals bij zuurstoftherapie wel het geval is).

De problematiek van de verschillende benaderingen in verschillende wetgevingen (Vlaams versus federaal) werd aangekaart bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Zij verwees in haar uitleg in het federaal parlement naar het Strafwetboek dat stelt dat het verzuim om hulp te verlenen aan iemand die in groot gevaar verkeert strafbaar is wanneer deze hulp gegeven kan worden zonder ernstig gevaar voor zichzelf en anderen. Hierdoor kunnen redders bij een verdrinking een ballonmasker gebruiken en handelen volgens de richtlijnen Belgische Reanimatieraad.

« Terug

In de agenda

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

Nieuws

Nieuwe groepsaankopen voor meer buitensport

juni 2021 Vlaanderen maakt het voor lokale besturen en sportclubs makkelijker én goedkoper om te investeren in buitensportinfrastructuur. Het zorgt er voor dat lokale besturen en sportclubs kunnen intekenen op algemene groepsaankopen, voor onder meer fitnesstoestellen en beweegbanken. Lees verder

Voldoende beweging verhoogt vaccinatiesucces bij infectieziekten tot 40%

mei 2021 Voldoende beweging verkleint de kans op sterfte door infectieziekten met 37%, zo blijkt uit een nieuwe wereldwijde studie van o.a. de Universiteit Gent. Regelmatig bewegen zou bovendien het effect van vaccinaties vergroten. Helaas bewegen we sinds de pandemie nog minder en zitten we nog meer, bevestigen recente cijfers. De onderzoekers van deze studie doen daarom een oproep aan alle overheden: “Maak van beweging nú een topprioriteit!” Lees verder
Sluiten