Mag een redder zuurstof toedienen bij een verdrinking?

TDZwembaden2015_jvdm (81) (Mobile).pngvrijdag 24 juli 2020

De coronacrisis en alle maatregelen die werden aangekondigd door onze overheid maken deze vraag plots weer brandend actueel.

Omdat elk slachtoffer potentieel een drager is van het coronavirus kunnen redders geen mond-op-mondbeademing doen. Hoger redders zijn opgeleid om bij een verdrinking te werken met beademingstoestellen met zuurstof. Bij een verdrinking is het namelijk aanbevolen om zo snel mogelijk 100% zuurstof te geven aan een drenkeling. Het toedienen van zuurstof is echter een medische handeling die normaal gezien voorbehouden is aan geneesheren en verpleegkundigen. Maar in het geval van beademing met zuurstoftoediening als eerstehulpverlening bij een slachtoffer (drenkeling), is de zuurstoftoediening niet herhaaldelijk en langdurig (zoals bij zuurstoftherapie wel het geval is).

De problematiek van de verschillende benaderingen in verschillende wetgevingen (Vlaams versus federaal) werd aangekaart bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Zij verwees in haar uitleg in het federaal parlement naar het Strafwetboek dat stelt dat het verzuim om hulp te verlenen aan iemand die in groot gevaar verkeert strafbaar is wanneer deze hulp gegeven kan worden zonder ernstig gevaar voor zichzelf en anderen. Hierdoor kunnen redders bij een verdrinking een ballonmasker gebruiken en handelen volgens de richtlijnen Belgische Reanimatieraad.

« Terug

In de agenda

Er zijn op dit moment geen bijeenkomsten gepubliceerd. Probeer het op een later moment nog een keer.

Nieuws

Wetenschappelijke opinie: no education without physical education.

pasfoto leen_kleur.jpgaugustus 2020 Onderwijsexpert Wouter Duyck suggereerde recent in de media dat het afwijken van lessentabellen aangewezen is wanneer er bepaalde leerachterstanden bij kinderen vastgesteld worden. Zo liet hij optekenen: «Blijkt er een probleem met lezen in het tweede leerjaar? Wijk dan af van de vaste lessentabellen. Spendeer meer uren aan lezen en verminder bijvoorbeeld tijdelijk de lessen LO.» We vroegen twee gerespecteerde leden van BVLO om een beargumenteerde reactie op deze uitspraak. Lees verder

Mag een redder zuurstof toedienen bij een verdrinking?

TDZwembaden2015_jvdm (81) (Mobile).pngjuli 2020 De coronacrisis en alle maatregelen die werden aangekondigd door onze overheid maken deze vraag plots weer brandend actueel. Lees verder
Sluiten