Mag een redder zuurstof toedienen bij een verdrinking?

TDZwembaden2015_jvdm (81) (Mobile).pngvrijdag 24 juli 2020

De coronacrisis en alle maatregelen die werden aangekondigd door onze overheid maken deze vraag plots weer brandend actueel.

Omdat elk slachtoffer potentieel een drager is van het coronavirus kunnen redders geen mond-op-mondbeademing doen. Hoger redders zijn opgeleid om bij een verdrinking te werken met beademingstoestellen met zuurstof. Bij een verdrinking is het namelijk aanbevolen om zo snel mogelijk 100% zuurstof te geven aan een drenkeling. Het toedienen van zuurstof is echter een medische handeling die normaal gezien voorbehouden is aan geneesheren en verpleegkundigen. Maar in het geval van beademing met zuurstoftoediening als eerstehulpverlening bij een slachtoffer (drenkeling), is de zuurstoftoediening niet herhaaldelijk en langdurig (zoals bij zuurstoftherapie wel het geval is).

De problematiek van de verschillende benaderingen in verschillende wetgevingen (Vlaams versus federaal) werd aangekaart bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Zij verwees in haar uitleg in het federaal parlement naar het Strafwetboek dat stelt dat het verzuim om hulp te verlenen aan iemand die in groot gevaar verkeert strafbaar is wanneer deze hulp gegeven kan worden zonder ernstig gevaar voor zichzelf en anderen. Hierdoor kunnen redders bij een verdrinking een ballonmasker gebruiken en handelen volgens de richtlijnen Belgische Reanimatieraad.

« Terug

In de agenda

 1. !Geannuleerd! 3D stage 2020

  19 August

  Noteer deze datum alvast in jouw agenda!

  Net als vorig jaar organiseert BVLO weer een 3D-stage. Maar door corona zal onze 3D stage dit jaar een andere invulling krijgen. We organiseren een tweedagse met verschillende programma's waaruit je kan kiezen. Dit wil zeggen dat je per dag in een bubbel zal zitten, zo proberen wij ook ons steentje bij te dragen om de verspreiding van het virus te beperken.


  Kom je bijscholen in verschillende sportdisciplines onder leiding van vakspecialisten en stoom je klaar voor een nieuw school- of sportjaar met een pak vernieuwend lesmateriaal!
  Ontmoet collega’s in een toffe sfeer, kom opnieuw in vorm en doe nieuwe ideeën op. 

Toon alle meetings

Nieuws

Mag een redder zuurstof toedienen bij een verdrinking?

TDZwembaden2015_jvdm (81) (Mobile).pngjuli 2020 De coronacrisis en alle maatregelen die werden aangekondigd door onze overheid maken deze vraag plots weer brandend actueel. Lees verder

Europese enquête Lichamelijke opvoeding

juli 2020 Wij hebben jullie hulp nodig!
De Europese associatie voor leerkrachten LO vraagt jullie input voor een enquête rond Covid-19. De vragenlijst is opgesteld in het Engels en vraagt slechts 5 minuutjes van jullie tijd. Wens je deze in te vullen, maar heb je hulp nodig? Dan staan wij paraat! Lees verder
Sluiten