Laatste ontwikkelingen rond tabak!

donderdag 28 november 2019

Midden november kwam het Vlaams Instituut Gezond Leven met een nieuwe nieuwsbrief op de proppen omtrent tabak. Ook bij BVLO willen wij hier extra aandacht aan schenken!

Vlaams Instituut Gezond Leven bracht midden november een nieuwe nieuwsbrief uit omtrent het nieuws en achtergrondinformatie over tabak. Hieronder sommen we hun 4 belangrijke peilers op en gaan we dieper in op één van die peilers.

De vier peilers van Gezond Leven:

 • Sciensano: "Meer dan ooit noodzakelijk om strijd tegen tabak te versterken"
 • Stoppen met roken kan meer dan 1 miljoen Britten uit armoede halen
 • Sigarettenfilters: consumentenbedrog én enorm vervuilend
 • Vapen ligt wereldwijd onder vuur, maar de ene e-sigaret is de andere niet

Wij gaan alvast iets dieper in op de peiler "sigarettenfilters: consumentenbedrog én enorm vervuilend

Sigarettenfilters moeten dringend verboden worden. Dat stelt een team van Engelse en Amerikaanse onderzoekers in een artikel in BMJ. Ten eerste omdat de filter de sigaret niet ‘gezonder’ maakt voor de roker, dat is ondertussen genoeg geweten. Volgens een van de onderzoekers is die claim zelfs “het dodelijkste bedrog in de geschiedenis van de menselijke beschaving”. Filters zorgen net voor méér longkanker. Daarnaast zijn ze biologisch heel moeilijk afbreekbaar want ze bestaan voor een groot deel uit cellulose-acetaat. Uit plastic dus.  

Peuken zijn het meest weggegooide plastic item op de planeet. Er belanden er elk jaar zo’n 4,5 biljoen in het ecosysteem. En toch is de tabaksindustrie er volgens de onderzoekers in geslaagd om buiten het gezichtsveld van het publiek te blijven als het hierover gaat. Terwijl het publiek wél verontwaardigd is over ander plastic zwerfafval, zoals van Starbucks of McDonald’s. De industrie werd nooit verantwoordelijk gehouden voor de kosten van het afval dat ze volop produceert, ook niet door de voorvechters van tabakscontrole. 

De onderzoekers vestigen hun hoop allereerst op Europa. Het EU-verbod op sommige wegwerpplasticproducten, dat vanaf 2021 ingaat, moet ook gelden voor peuken, stellen ze. Dat zal meteen veel meer mensen helpen om te stoppen met roken. 

Lees hier ook de andere peilers van Vlaamse Instituut Gezond Leven

« Terug

In de agenda

 1. Workshop: liever een kusje dan KUS-middelen

  01 December

  LIEVER EEN KUSJE DAN KUS-MIDDELEN 

  Het gebruik van Kracht- en Uiterlijk Stimulerende Middelen stijgt in onze maatschappij. Vooral jongeren komen makkelijker in contact met deze middelen en weten niet waaraan ze beginnen.

  Het toenemend gebruik is een maatschappelijk probleem. Daarom zet de fitnesssector een anti-dopingcampagne op om vooral jongeren tussen 12 en 18 jaar te informeren over de gevaren van Uiterlijk Stimulerende Middelen. 

 2. Winterstage 2019

  12 December

  BVLO West-Vlaanderen en Howest organiseert zijn jaarlijkse Winterstage waar leerkrachten Lichamelijke Opvoeding nascholing kunnen volgen met als doelgroep kleuter-, lager en secundair onderwijs. Naast traditionele sporten met nieuwe inhouden (dans, balsporten, …) bieden we ook nieuwe innovatieve sporten en aanpak (Spikeball, digitale tools in de LO-les, workshop fit in de stad) aan.

  Tijdens de middagpauze voorzien we ook een interactief programma met innovaties in het sportlandschap die u na de lunch kan ontdekken. 

  De Winterstage gaat door op 12 en 13 december 2019 in de Sport Innovatie Campus in Sport Vlaanderen Brugge.

Toon alle meetings

Nieuws

Polar Ignite: het nieuwe sporthotloge

december 2019 Polar stelde enige tijd terug zijn nieuwste allround sporthorloge voor. Wij mochten dit enige tijd testen en waren dan ook positief. Zoek je nog een nieuw kerstcadeau? Lees dan zeker verder. Lees verder

Internationale dag van de vrijwilligers!

december 2019 International Volunteering Day ofwel de Internationale dag van de vrijwilliger. Op 5 december staan we heel even stil bij de miljoenen vrijwilligers die zich overal ter wereld nuttig maken.
Geef ze een extra complimentje, want vrijwilligers zijn zeldzaam! Kenniscentrum wwz wil jullie daarbij helpen. Open dit nieuwsbericht en neem alvast een kijkje voor een gratis ontwerp. Lees verder
Sluiten