Laatste ontwikkelingen rond tabak!

donderdag 28 november 2019

Midden november kwam het Vlaams Instituut Gezond Leven met een nieuwe nieuwsbrief op de proppen omtrent tabak. Ook bij BVLO willen wij hier extra aandacht aan schenken!

Vlaams Instituut Gezond Leven bracht midden november een nieuwe nieuwsbrief uit omtrent het nieuws en achtergrondinformatie over tabak. Hieronder sommen we hun 4 belangrijke peilers op en gaan we dieper in op één van die peilers.

De vier peilers van Gezond Leven:

 • Sciensano: "Meer dan ooit noodzakelijk om strijd tegen tabak te versterken"
 • Stoppen met roken kan meer dan 1 miljoen Britten uit armoede halen
 • Sigarettenfilters: consumentenbedrog én enorm vervuilend
 • Vapen ligt wereldwijd onder vuur, maar de ene e-sigaret is de andere niet

Wij gaan alvast iets dieper in op de peiler "sigarettenfilters: consumentenbedrog én enorm vervuilend

Sigarettenfilters moeten dringend verboden worden. Dat stelt een team van Engelse en Amerikaanse onderzoekers in een artikel in BMJ. Ten eerste omdat de filter de sigaret niet ‘gezonder’ maakt voor de roker, dat is ondertussen genoeg geweten. Volgens een van de onderzoekers is die claim zelfs “het dodelijkste bedrog in de geschiedenis van de menselijke beschaving”. Filters zorgen net voor méér longkanker. Daarnaast zijn ze biologisch heel moeilijk afbreekbaar want ze bestaan voor een groot deel uit cellulose-acetaat. Uit plastic dus.  

Peuken zijn het meest weggegooide plastic item op de planeet. Er belanden er elk jaar zo’n 4,5 biljoen in het ecosysteem. En toch is de tabaksindustrie er volgens de onderzoekers in geslaagd om buiten het gezichtsveld van het publiek te blijven als het hierover gaat. Terwijl het publiek wél verontwaardigd is over ander plastic zwerfafval, zoals van Starbucks of McDonald’s. De industrie werd nooit verantwoordelijk gehouden voor de kosten van het afval dat ze volop produceert, ook niet door de voorvechters van tabakscontrole. 

De onderzoekers vestigen hun hoop allereerst op Europa. Het EU-verbod op sommige wegwerpplasticproducten, dat vanaf 2021 ingaat, moet ook gelden voor peuken, stellen ze. Dat zal meteen veel meer mensen helpen om te stoppen met roken. 

Lees hier ook de andere peilers van Vlaamse Instituut Gezond Leven

« Terug

In de agenda

 1. 3D stage 2020

  18 August

  Noteer deze datum alvast in jouw agenda!

  Net als vorig jaar organiseert BVLO weer een 3D-stage. 
  Dit betekent drie dagen vol interessante en vooral superleuke sportsessies! 
  Kom je bijscholen in verschillende sportdisciplines onder leiding van vakspecialisten en stoom je klaar voor een nieuw school- of sportjaar met een pak vernieuwend lesmateriaal!
  Ontmoet collega’s in een toffe sfeer, kom opnieuw in vorm en doe nieuwe ideeën op. 
  Stel je eigen programma samen en kies je gewenst aantal sessies uit een gevarieerd aanbod! 

Toon alle meetings

Nieuws

Kant-en-klare spelvormen of challenges gemaakt door partners!

MoVopoly.PNGapril 2020 Tijdens deze light lockdown zitten ook de studenten van de hogescholen niet stil. Daar zijn normaal op stage zouden vertrekken, kregen wij nu de opdracht om spelvormen uit te werken die thuis en mits enige aanpassing toch op school zouden kunnen doorgaan.
Hou deze pagina vooral in de gaten, want wij zullen deze regelmatig updaten. Lees verder

Hoe pak ik mijn lessen aan in tijden van Corona?

maart 2020 Het zijn uitdagende tijden voor het onderwijs. Beweging staat voorop maar wat met de leerdoelen? Hoe houden jullie de leerlingen in beweging en motiveren jullie hen van op afstand?Via onze socials kregen we al enkele goede voorbeelden die wij graag met jullie delen!

Heb je zelf een uitgewerkt leerpad of een tof voorbeeld, deel het dan met ons via tasia@bvlo.be. Wie weet verschijn jij in de volgende nieuwsbrief en hieronder bij de good practices! Lees verder
Sluiten