Wij zijn ons lichaam

Wijzijnonslichaam

Auteur: Aldo Houterman

In dit wetenschappelijke werkstuk zoekt auteur Aldo Houterman naar de betekenis van ons lichaam in de huidige tijdsperiode.We leven volgens Houterman namelijk in een tijd waarin mensen steeds meer aandacht besteden aan hun lichaam via gezonde voeding en gespecialiseerde sportschema’s, maar waarin door moderne technologieën het menselijk lichaam ook steeds vaker overbodig is geworden.

Het boek probeert te duiden hoe we ons lichaam in de toekomst nog beter kunnen leren begrijpen en gebruiken. Dit met het idee: ik beweeg, dus ik ben. De auteur haalt daarvoor theorieën en voorbeelden aan uit de wetenschap, de filosofie, de medische sector en onze dagelijkse leefwereld. Zowel denker René Descartes als wielrenner Tom Dumoulin bieden met hun prestaties in het verre of meer recente verleden inspiratie voor de brede waaier aan onderwerpen die in het boek aan bod komen.

Het geheel van vragen en antwoorden moedigt de lezer vervolgens aan om zelf na te denken over de klassieke splitsing tussen het brein en het lichaam. Klopt dit wel volledig met de werkelijkheid die we iedere dag ervaren?

Niets bereikt het brein wat niet eerst in het gehele lichaam is geweest. Het lichaam imiteert alles waardoor het omgeven is, het verandert van houding en drukt zich uit.

Aldo Houterman heeft duidelijk zijn klassiekers gelezen en is bijzonder gretig met het aantal voorbeelden dat wordt gebruikt om een stelling of argumentatie kracht bij te zetten. Zowel eeuwenoude kunstwerken als moderne sportprestaties worden ingezet om de historische visie op de plaats en functie van het menselijk lichaam zo overzichtelijk mogelijk te duiden. Mede daardoor heeft het boek met momenten de allure van een sociaalwetenschappelijke studie en is het zeker aangeraden om er voldoende de aandacht bij te houden tijdens het lezen.

Met een grote glimlach lazen wij het hoofdstuk waarin Houterman zijn boek verder laat borduren op enkele conclusies van de immens populaire schrijver Yuval Noah Harari en diens boek Homo Deus. Houterman laat zien dat de relatie tussen de mens en de wereld om zich heen niet louter bestaat uit onze gedachtes, maar veel meer uit onze beweging en lichamelijkheid. Ons lichaam vormt volgens hem de basis van alle intelligent menselijk gedrag en is dus zeker de moeite waard om grondig te blijven bestuderen in de toekomst. Dit boek is alvast een aanzet om hier verder aan de slag mee te gaan.

Wij zijn ons lichaam van Aldo Houterman kost 21,99 euro en kan men bestellen via verschillende handelaars.

Sluiten