Het Sportbrein

het sportbrein

Auteurs: Kris Perquy & Eva Maenhout

Sport is niet alleen een fysiek maar vooral ook een mentaal spel. Dat voelen mental coaches Kris Perquy en Eva Maenhout goed aan bij het uitbrengen van hun boek Het Sportbrein. Hierin geven ze een helder inzicht in het brein van de sporter en halen bovendien enkele historische mythes onderuit. De auteurs van het boek werken intussen tien jaar samen met het begeleiden van topsporters in hun eigen praktijk en zijn de vele vragen en opmerkingen rond hun werk duidelijk gewoon geworden. Waar mentale begeleiding in de sportwereld vroeger nog een taboe was, bestaat hier vandaag steeds meer openheid over onder topsporters. Een ideaal moment dus om samen wat dieper in te gaan op de voordelen van een gezonde geest in een gezond lichaam. In de eerste twee hoofdstukken wordt op een vlot leesbare manier aandacht besteed aan de biologie van het brein tijdens het sporten en de wetenschappelijke mogelijkheden om dit correct in kaart te brengen voor iedere individuele atleet. Later in het boek is er aandacht voor het stellen van doelen en het verleggen van grenzen.

Er wordt ook ingegaan op vaste routines die sporters toelaat om de juiste focus te vinden voor een wedstrijd. Zowel de aspecten van zelfvertrouwen en wedstrijdmentaliteit als onzekerheid en faalangst worden er uitvoerig behandeld.

De bekende uitspraak “Je moet tienduizend uren trainen om een wereldtopper te worden” is maar een deel van het verhaal.

De training moet doelgericht zijn, zelfbewust en met de feedback van een expert. Drie voorwaarden waar ambitieuze amateurs niet altijd voldoende rekening mee houden. Een volgend hoofdstuk gaat over leiderschap en groepsdynamiek en ook het belang van een goede en eerlijke communicatie tussen de coach en de atleet komt uitgebreid aan bod. Het valt trouwens op dat dit boek heel helder en duidelijk geschreven is met veel concrete voorbeelden van bekende sportfiguren en de specifieke psychologische eigenschappen van hun sportbrein. Het geheel wordt aangevuld met een reeks mythes uit de sportwereld die kritisch onder de loep worden genomen en sluit af met een overzicht van de zeven hoofdstukken die samen de onderdelen van de ‘mentale zevenkamp’ uit dit boek vormen. Het laat je toe om een kritische analyse van jezelf als sportfiguur te maken en te kijken waar de werkpunten voor de toekomst liggen. Na het lezen van dit boek kan dat volgens ons alleen maar in de goede richting gaan.

Het Sportbrein van Eva Maenhout en Kris Perquy is o.a. te koop via Standaard Boekhandel voor 22,50 euro.

Sluiten