De Wedstrijdschaats: Buigen of barsten

Wedstrijdschaats

Auteur: Hans Gijsen

Het zou een schitterende beloning zijn voor alle schaatsliefhebbers na een redelijk miserabel jaar. Een nieuwe Elfstedentocht in Nederland, de eerste sinds 1997, intussen toch al 23 jaar geleden. Om in de juiste stemming te geraken lazen we op de redactie het boek ‘De wedstrijdschaats. Buigen of barsten’.

Naast de conditie en technische vaardigheden van de schaatser is ook de kwaliteit van de schaats van een heel groot belang. In het boek “De wedstrijdschaats. Buigen of barsten.” geeft Hans Gijsen, de Nederlandse materiaalexpert voor het Oostenrijkse bondsteam, een overzicht van de noodzakelijke eigenschappen van een wedstrijdschaats, voornamelijk voor het langebaanschaatsen. Gijsen slijpt, buigt en polijst de schaatsen van de toppers, met als motto: “Een goede wedstrijdschaats moet even nauwkeurig zijn afgesteld als een Formule 1-racewagen.” Het jarenlange slijpen, buigen en ronden van schaatsen heeft Gijsen de nodige ervaring gebracht. Uitgebreide testen en analyses onderweg hebben heel wat resultaten opgeleverd, die mee de basis zijn geweest om dit boek samen te stellen.

Voor iedere schaatser, van beginner tot prof, is het altijd een belangrijke kwestie: het sportmateriaal. Vaak wordt er wat geëxperimenteerd, uitgeprobeerd wat anderen aanraden en gezocht naar het goede gevoel. Dit boek geeft een overzicht van de eigenschappen van een wedstrijdschaats, in het bijzonder de wedstrijdschaats voor het langebaanschaatsen op een ijsbaan van vierhonderd meter. De auteur toont via tekeningen, formules en berekeningen wat er gebeurt als er op de schaatsen gereden wordt, en hoe dit gunstig te beïnvloeden is om een betere techniek en betere resultaten te behalen. Ook de natuurkundige aspecten van het schaatsen blijven niet buiten beschouwing. De ronding, buiging, afmetingen, materiaaleigenschappen, vervorming door inwerkende krachten en het ontstaan van deze krachten zijn enkele van de vele onderwerpen die in het boek aan bod komen.

Voor de recreatieve schaatser is het boek ‘De wedstrijdschaats. Buigen of barsten, een complexe maar interessante kennismaking met de technische kant van de schaatssport. Voor de meer ervaren schaatsers is het een bron van informatie om hun prestaties op het ijs naar een nog hoger niveau te tillen. De ambities van de auteur gaan nog veel verder. Er zijn al plannen voor een Engelse vertaling van het boek en de nieuwste inzichten zullen in eventuele volgende edities worden opgenomen.

De wedstrijdschaats, buigen of barsten, is te koop via uitgeverij Gompel & Svacina voor 24,90 euro. 

Sluiten