Our Phone Number: +32 9 218 91 20 Our Email Address: info@bvlo.be

Divers aanbod

Meer bewegen op school

Campus Van Eyck Maaseik gelooft in een gezonde geest in een gezond lichaam.

Afgelopen schooljaar werd de GO! Middenschool Campus Van Eyck uitgekozen als pilootproject van het Departement Onderwijs om leerlingen en leerkrachten meer aan het bewegen te krijgen. Vanuit de filosofie dat beweging niet alleen goed is voor het lichaam maar ook de geestelijke gezondheid en het concentratievermogen van leerlingen en leerkrachten verhoogt, lanceerde Minister van Onderwijs Crevits een oproep naar scholen om een project uit te werken dat hieraan tegemoet komt.

Onder impuls van de LO-leerkrachten van de Campus Van Eyck te Maaseik, en met name vooral Ludwig Debacker en Gregory Wouters, kwam er een idee uit de bus waarmee leerlingen dagelijks meer kunnen bewegen zonder daarom langer op school te blijven. Van de lessen werden 5 minuten afgesnoept en verzameld om dan de vrijgekomen 35 minuten aan de middagpauze te plakken. Zo is het mogelijk dat de leerlingen gedurende 40 minuten kunnen bewegen en toch nog voldoende middagpauze hebben. Nadien stappen zij weer met een fris kopje terug de klas binnen voor de namiddaglessen. Niet alleen de leerlingen maar het hele schoolteam doet mee.

Geheel in de MAX- visie van de scholengroep 14 werden uitgegaan van de autonomie van de leerlingen verschillende opties aangeboden: van wandelen over yoga naar insanity, lopen, wandelen, core-stability enz. worden ’s middags een achttal verschillende sporten aangeboden. Iedere leerling voert een activiteit uit en terzelfdertijd wordt geprobeerd om hen ook te laten proeven van de andere sporten. Begeleiders zijn de leerkrachten van het team. Dus het kan gebeuren dat je op maandag de leraar wiskunde in een sportoutfit de beginselen van algebra ziet uitleggen of op dinsdag de elegante juf Engels de taal van Shakespeare aanleren in een jogging. Er is tijd om te ontspannen en om de batterijen op te laden, er is ruimte om elkaar op een andere manier te leren kennen maar bovenal doet iedereen mee en blijft er niemand langs de kant zitten. Weg met allerlei excuses om niet te moeten deelnemen aan de lessen LO. Leerlingen en leerkrachten worden weerbaarder wat hun prestatie en motivatie alleen maar bevordert.

Het hele project wordt begeleid door de KU Leuven. Bij aanvang werd er een nulmeting gedaan bij alle leerlingen en hun BMI berekend. Bedoeling is niet om deel te nemen aan een slankheidsrage maar wel om fittere en gezondere leerlingen en leerkrachten te krijgen.

Zonder extra financiële inspanning of meer uren wordt er extra ruimte om te bewegen gecreëerd in een gewone lesdag. Onder impuls van de LO-leerkrachten werden sponsors gevonden die o.a. sporttoestellen doneerden. We zijn ondertussen gestart met dit systeem op twee dagen toe te passen. De gewone LOlessen vallen op twee andere dagen en met een sportacademie op woensdagnamiddag is er elke dag ruimte voor meer beweging op school. Na een eerste evaluatie na de kerstvakantie is men op de Middenschool overtuigd van de meerwaarde van het project en is men nu reeds bezig om dit naar volgend schooljaar organisatorisch mogelijk te maken voor iedere lesdag. Ook het Atheneum en het Technisch Atheneum zullen vanaf volgend jaar dit systeem invoeren zodat er op Campus Van Eyck Maaseik over de hele middelbare schoolcarrière extra aandacht is voor beweging.

Op 24 april 2018 wordt om 19u30 in het CC Achterolmen van Maaseik tijdens een grootse happening met videoboodschappen van bekende sporters en een lezing van sportcoach Paul Van den Bosch, tevens oprichter van Energy Lab en Raadgever van minister Crevits van actieplan beweging op school het project voorgesteld aan het grote publiek. Ook onze leerlingen zullen een belangrijke rol spelen. Maar bovenal blijft ‘meer bewegen op school’ de doelstelling.

Game changer sport conference 2018

Zaterdag 16 juni zal er in Nijlen een sportcongres plaatsvinden.
Tijdens deze dag zullen er specialisten elk uit hun domein het beste van zichzelf komen geven.
Op het programma staan actuele sportthema's binnen de wereld van coaching en conditietraining.
Iedereen is welkom die sport een warm hart toedraagt! Het warm water willen we via deze dag niet opnieuw uitvinden, maar we willen zowel letterlijk als figuurlijk de afstand verkleinen tussen iedereen die in onze regio met sport bezig is en specialisten uit het ganse land.
Alle info – tickets – programma (onder voorbehoud) kan je hier terugvinden!

Specifieke Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding KU Leuven

Op 14, 15, 18 en 19 juni 2018 zal de 45e nascholing van de Specifieke Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (SLO-LO) plaatsvinden. Als centraal thema hebben we dit jaar gekozen voor: “Lichamelijke Opvoeding: een vak voor het leven”.
Tijdens de nascholing willen we de impact van het vak Lichamelijke Opvoeding op de ontwikkeling van een fysiek actieve levensstijl van leerlingen centraal stellen. Via een nauwkeurige selectie van duurzame leerdoelen op bewegings-en persoonsvlak, een koppeling met het intramurale sportaanbod en/of een link naar buitenschoolse sport kan LO een grotere rol spelen in het actieve leven van leerlingen. Tegelijk met de nascholing verschijnt de 35e ‘Praxis Bewegingsopvoeding’. Deelnemers aan de nascholing ontvangen dit naslagwerk waarin strategieën uitgewerkt worden om geleerde vaardigheden uit de les LO te ‘transfereren’ naar niet-LO settings. Deze strategieën worden praktisch uitgewerkt in periode- en lesplannen binnen diverse bewegingsgebieden. 
Inschrijven kan via deze link.

MultiSkillZ

Schakel een versnelling hoger in je lesgeven met Multi SkillZHaal meer uit je les: meer hersenactiviteit, meer en beter bewegen, sneller leren, meer interactie, …

Multi SkillZ opleidingen geven je een boost aan energie, kennis en kunde voor het nieuwe jaar. Wordt Multi SkillZ Coach en activeer duurzaam het potentieel van je kinderen. De vele unieke oefenstof is onmiddellijk toepasbaar in je lespraktijk. Bekijk hier de trailer om te zien wat jou te wachten staat. Doen!

"Met zo weinig materiaal toch zoveel kunnen doen"

"Veel nieuwe oefenstof en creatief omgaan met alledaagse oefeningen"

"Een nieuwe kijk op lessen, zo heb ik het nog nooit ervaren"

"Vernieuwend om de sleur te doorbreken"

"Goed onderbouwd, een combinatie van zoveel maar toch zeer toegankelijk"

Lid van BVLO? 20% korting! Vraag je kortingscode via info@coach2competence.com.

Schrijf je snel in voor een workshop in jouw regio: www.coach2competence.com/agenda

VTS-opleidingsaanbod 2018

Kan jij met veel gedrevenheid en enthousiasme mensen warm maken voor sport en bewegen? Wil je iets bijleren over sport, training, prestatie, fitheid, beheer van sportinfrastructuur of (jeugd)sportbeleid? Ben jij ook overtuigd dat sportbeoefenaars goed opgeleide en kwaliteitsvolle trainers verdienen?

Dan ben je bij de Vlaamse Trainersschool aan het juiste adres!
Ook in 2018 biedt de Vlaamse Trainersschool (VTS) een ruim en gevarieerd opleidingsaanbod. Of je nu trainer bent van kinderen of volwassenen in een specifieke sporttak, in het zwembad staat als Hoger redder of sportende senioren of G-sporters begeleidt, je vindt vast wel een opleiding die bij je past. Je leert in elke opleiding, waar theorie en praktijk elkaar continu afwisselen, hoe je kennis en vaardigheden op een creatieve en betekenisvolle manier kan overbrengen op een groep of individu.

Vind een opleiding op jouw maat.

Close